LAMY 2000 BLACK AMBER 50TH ANNIVERSARY LIMITED EDITION REVIEW


Lamy wordt 50, en dat vieren ze met een hele reeks aan nieuwe producten, een boek, een tentoonstelling,… Kortom, ze maken er een feestje van!

Met nieuwe producten bedoelen we een hele reeks commemoratieve pennen, gebaseerd op bestaande modellen maar in een nieuw en exclusief jasje. Zo hebben we onder andere de Lamy Scala Glacier special edition, de Nieuwe Lamy LX (die tot de standaard collectie zal behoren) en ten slotte het paradepaardje: de Lamy 2000 Black Amber Limited edition!


Lamy 2000 Black Amber Limited Edition


De 2000 vormt niet voor niets het middelpunt van de belangstelling, het was immers de pen die de geschiedenis, het heden, en waarschijnlijk ook de toekomst van het Duitse merk bepaald heeft. Het is bijna niet te geloven dat één van de meest modern ogende pennen die je vandaag de dag kan verkrijgen, ook ondertussen al 50 kaarsjes uitblaast, en daarom krijgt de 2000 nu z’n eigen limited edition. Trouwens de eerste genummerde editie van Lamy ooit, beperkt tot 5000 vulpennen.


Lamy 2000 Black Amber Cap


De Black amber heeft op zich een vrij nietszeggende naam. Black amber, wij konden ons er in ieder geval niet veel bij voorstellen toen de eerste details bevestigd werden een aantal maanden geleden. Maar in real life wordt snel duidelijk dat het niet echt uitmaakt hoe hij noemt, het is gewoon een door en door knappe pen!


Lamy 2000 Fountain Pens


De Black Amber is gebaseerd op de stalen Lamy 2000, de 2000M. Dit betekent dat hij –in tegenstelling tot de originele Macrolon versie- behoorlijk zwaar is, hij is tenslotte voornamelijk uit staal vervaardigd. Voor het eerst wijkt Lamy af van de traditionele geborstelde finish op de 2000 pennen, en kiezen ze voor een gegalvaniseerde satijn-matte coating. Deze coating geeft de pen tegelijk ook zijn unieke kleur die inderdaad, afhankelijk van het licht, een licht amberkleurige schijn heeft, maar tegelijk ook donkerder grijs is.


De Black Amber wordt net als de stalen versie vergezeld van een gepolijste metalen clip met een Platinum afwerking. Net zoals bij de geborsteld stalen versie, zorgt de clip ookbij deze versie voor een aangenaam mat-glanzend contrast.


Lamy 2000 Black Amber Fountain Pen


Om zich verder te onderscheiden van de normale 2000 en 2000M, is de Black Amber voorzien van een klein, onopvallend gegraveerd ‘50’ net onder de merknaam. Het logo is met opzet klein gehouden, en bevindt zich aan de achterkant van de dop, zodat het cleane design niet verstoord wordt. Ook achteraan de dop, onderaan, vindt u het unieke nummer terug van uw pen, dit is dus echt een volwaardige limited edition. ‘once they are gone, they are gone!’


Lamy 2000 Black Amber 50th anniversary


De matte afwerking van de Black Amber zorgt voor een verassend aangename pen in de hand, en geeft eigenlijk best een comfortabele grip. Natuurlijk speelt het gewicht van de pen (54g totaal) wel mee in het comfort. Als u gewend bent aan lichte resin pennen zoals de Montblanc Meisterstück of de Pelikan Souverän, zal deze pen duidelijk wat zwaarder aanvoelen in de hand. Een behoorlijk deel van dat gewicht ligt wel in de dop, die op zich al 20 gram weegt, dus als u de dop niet achterop plaatst (Wat in de meeste gevallen niet nodig zal zijn, omdat de pen zonder dop met z’n 12.5cm normaal gezien reeds voldoende comfortabel in de hand zou moeten liggen) is de pen niet abnormaal zwaar in vergelijking tot andere metalen pennen.


Lamy 2000 Black Amber Nib


De penpunt is onveranderd gebleven ten opzichte van de normale Lamy 2000 en 2000M. De kleine, ingewerkte penpunt is, net als de clip, afgewerkt met een platinum afwerking. Uiteraard is de penpunt onder die platinum coating nog steeds vervaardigd uit 14k goud. Aangezien de penpunt hetzelfde gebleven is, is de schrijfervaring natuurlijk ook hetzelfde gebleven. En dat is maar goed ook, want de Lamy 2000 is natuurlijk een erg betrouwbare, soepel schrijvende pen. De penpunten zijn verkrijgbaar in Fijn en Medium, alsook Extra fijn en Breed via special order. Als u liefst een dunne schrijfdikte heeft, moet u rekening houden met het feit dat de penpunten op de 2000 meestal iets breder uitvallen.

Ook de Black Amber wordt nog steeds gevuld met een zuigersteem. Maar in tegenstelling tot de macrolon versie is er geen ink window, dus kan u de inhoud van de pen niet in de gaten houden. Het zuiger vulstysteem houdt echter een behoorlijke hoeveelheid inkt, dus u moet zich geen zorgen maken over constant hervullen.


Lamy 2000 Black Amber Piston Fountain Pen


De prijs van de vulpen bedraagt € 495, wat een behoorlijke meerprijs is ten opzichte van de 2000M, maar u krijgt er wel een prachtig vervaardigde Limited edition voor, een must-have voor iedere liefhebber van Lamy pennen